Premiär..

Säsongens första tävling ute var  i dag. Stockholms Södra Brukshundsklubb hade döpt den till Valborgsträffen.
Vi började med hoppklass som flöt på riktigt bra tills det var ett hopp hinder där vi skulle runda hinderstödet och fortsätta in i en tunnel. Zehera sprang på fel sida av det hindret men jag fick stopp på henne och lyckades få henne att hoppa från rätt håll. Tappade massor av tid där. Resten av bana gick lika bra som början.
Loppet är filmat så jag kan titta hur jag gjorde precis där. Slutade fyra  med 0,10 sekunders tidfel 0 hinderfel. 14 starter.

Agilityloppet, började med hopp, hopp ,gunga. Lite bättre fart på gungan men absolut inte acceptabelt. Mera träning... Resten flöt på bra tills vi kom till balanshindret, fick ett stopp innan kontaktfältet på nedfarten för att Zehera blev störd av domaren,, Kunde inte mana på för mycket där för då hade hon säkert missat kontaktfältet.
Vi placerade oss 3:a med ett nollat lopp. 12 starter gjorde att det bara delades ut 2 pinnar..
Märker att det går bättre och bättre och att vi börjar få ett bra samarbete. Tänker träna störning på balans, gungan,  fart med raksträckor. Skall träna slalom lite , vi hade inga problem under tävlingen men de två sista träningarna har hon gått ur,,,
Massor av grattis till Marie och Charlie,, De tog en pinne idag.. Ni skulle ha sett Maries min...
Bilden är från förra sommaren,,,
image172


Bra kurs,,,

Kursen i går gick utmärkt..
Vi hade genomgång på en bana som var mailad innan för att vi skulle kunna förbereda oss hur vi "ville" lösa den.
Kan säga att starten hade jag nog tänkt mig på ett sätt som var sämre än Malins tanke,,
En del av bana var en "serpentin", intressant.. Zehera var taggad och flöt med bra,, Ett bakombyte funkade inte och det visste jag innan. Så jag löste det med ett framförbyte två hinder innan,,, Det är så häftigt när känslan " det är du och jag Zehera" innfinner sig,
När alla hade kört banan så var det två kombinationer som vi skulle lösa. Den vi började med krävde att jag hade fokus och visste vad jag skulle göra.. Så innför den lättare kombination var jag helt okoncentrerad först ( taskigt mot hunden!!) Skärpte till mig och vi löste allt på ett bra sätt.  Var så nöjd med kvällen..
Här kommer banan som vi kommer att köra nästa vecka..
Kommentera gärna hur ni skulle vilja lösa den!!
image170

Tisdag,,

Vid lunch slog vädret äntligen om! Hurra solen är tillbaka!
Tog hundarna med mig efter jobbet och åkte till klubben.
Lång skön promenad där vi tränade på inkallning samt att hundarna skall hålla koll på sin matte fast de rasar runt och leker.
Tog Yazza med mig ner på apellplan för att träna på olika kamp övningar. Märks att hon är lite öm i munnen nu, för det är inte samma "pittbull" attacken på kampleksaken.
Vi tillbringade också en stund vid agiltyplanen för att träna på att ta det lugnt.
Burträningen går framåt..
image169

Skrutt Zehera...

Zehera är inte i form.. Undrar om det försenade löpet är på gång.  Uptäckte när vi var i skogen i dag en loj och inte på banan Zehera. Dessutom såg jag att hon var  irreterad i två tassar,,
Klippte rent och hade på Jodpax,,
Tävling på lördag.. Kommer att ge henne allt stöd som hon behöver.
image168

Dalarna...

I dag åkte jag upp till Dalarna för att hälsa på min mamma och pappa.
Innan jag åkte instruerade jag Perra mycket tydligt hur han skulle göra med Yazza i olika situationer..
Sedan bestämde jag att Yazza åker med mig.. Såg chansen att träna henne hos mamma... Och vem kan stå emot ett träningspass. Dessutom älskar Yazza att åka bil.
Vi jobbar ordentligt med grundträning.
En av sak vi tränade på är att få ett sittande som är fast och även fungerar på avstånd. Bra i starten!
Hade kampleksaken i handen och retades med Yazza lite.. För att få det jag ville ha, ett sittande..Som jag fick ganska snabbt. När hon hade satt sig, så sa jag ta den och så kampade vi för fullt,, Extra störning var mammas och pappas hundar i hundgården som gärna ville vara med och jobba. Det körde vi några gånger. Nästa gång kommer jag att lägga till ett "sitt" när hon sitter stilla och väntar.
Träningen går snabbt fram om jag innan för mig själv tänker igenom vilket mål jag har och hur jag skall göra för att Yazza skall lyckas.
Hade ett citat med tidigare i bloggen:
Citat"
Jag kommer att härda ut tills jag lyckas. Jag kommer alltid att ta nästa steg och om det inte är till någon nytta kommer jag att ta ett till och ännu ett. Sanningen är den att ett steg i taget inte är alltför svårt... för jag vet att små handlingar upprepade varje dag kommer att slutföra även det största av projekt."
- Og Mandino
Träningen i buren går framåt och hon springer nu glatt in i buren.. 
Kan även lägga godis framför nosen utan att hon rör det... 
Gäller att komma i håg och skriva i träningsboken om vår träning..

Skissen visar två olika kombinationer som vi tränade på vår kurs ... Tack Malin..
image166

  
  

 

Kurs!

I dag började min och Zeheras kurs.
Hällande regn och några grader varmt. Långkalsongerna var på och jag kände mig väl påklädd.
Vi började md en rolig stafett som gav oss förare en chans att mjuka upp skratt musklerna.
Sedan byggde vi två kombinationer som vi turades om att köra. Skulle gärna vilja visa dom men det går inte att rita i bloggen! Har börjat  kampa mer för att Zehera skall tända och det funkar innan vi skall springa men som belöning är det totalt ointressant. Då är "korvtanten" som står och prasslar med sin påse mer intressant. Får tänka till där,,,
Jag tycker att Zehera börjar visa mer självständighet och inte frågar mig hela tiden. Kontaktfälten börjar bli sämre så det är något som vi får jobba med och som vanligt gungan.. Det och fart är min prio just nu.
Reflekterade i bilen hem att vi gick en tävlingskurs förra våren vid samma tidpunkt. När jag tänker tillbaka på den så kan jag se vilken utveckling Zehera har haft.
Har även tränat Yazza, bur träning(crate games) samt nosdutt i handen.
När det gäller buren, sätter hon sig upp när jag kommer in i rummet. Meningen är att hon skall sätta sig när jag tar i låsmekanismen, skall lägga ett lakan över buren för att se om jag kan få in hennes sättande vid rätt tillfälle.
I bilen sätter hon sig längst bak och väntar på sin belöning.
Har även skrivit i träningsboken vad vi har gjort och vad som bör övas.
image165

Lunk i vardagen...

I dag har det varit en typisk vardag,,,
I och för sig har jag varit på ett trevligt kundmöte men annars har det inte hänt mycket.
Det vanliga på jobbet och det vanliga på fritiden!♥ Rutiner, rutiner,,
Men i morgon börjar tävlingskursen i agility och då får vi lite att bita i om jag känner Malin rätt.
Skall försöka hinna köpa bra böcker för att skriva om vår träning på ett vettigt sätt.
Har lovat mig själv att bli duktigare på den detaljen.
image162


Träff för pumisar i Tyresö!

I dag styrde vi bilen mot Tyresö där Emma Willblad anordnat en träff för bara pumisar.
24 st pumisar med sin förare var där. Vi hade sån tur med vädret, strålande sol och 23 grader varmt..
Då trivs jag,,,
Vi delade upp oss i två grupper, på förmiddagen körde vi lite agility!  Zehera och jag körde några kombinationer och lite gunga. Mest satt jag med båda hundarna brevid agilitybanan för att Yazza skall lära sig ta det lugnt.
Efter lunchen var det dags för  Pumi Race.. Vi skulle tävla vilken pumi som var snabbast. En person höll i hunden och matte eller husse sprang över ett stort fält och skulle ropa in hunden.. Det var riktigt långt som hunden skulle springa.. Zehera gjorde ett kanonlopp och placerade sig på 16 sekunder någonting,,, Den som vann hade 15 sekunder någonting.. Yazza sprang också, trodde aldrig att  hon skulle kunna springa så långt så fort och ha fokus på mig. Hon hade 22 sekunder någonting och slog vissa av de vuxna hundarna,, Vilken tjej,,,
Efter den övningen var det uppletande, som också flöt på bra för Zehera.. En ny sak för oss men Zehera snappade upp vad hon skulle göra..
Det var kanon att få träffa Yazzas pappa samt brorsan,, Lite lika är dom även om det syns att Yazza är en tjej..
Korten är tagna  av Elin Alvestig,,
image158
image159

Tripp till Skåne!

Den långa fredagen började med  frukost hos Therese och David.  Bra sätt att samla den stressade släkten på sin födelsedag. Zehera  ville inte ens gå in för de " otäka" katterna som bor tillsammans med Tesen och David. Yazza fick också känna på ett klo!
När vi var mätta och belåtna fortsatte vi till Gyllene Uttern där vi bodde över natten.
På morgonen åkte vi för att titta på Malin som tävlade i Oxie, där det även var den första uttagningen till landslaget. Vi såg några riktiga bra lopp och Arwen och Malin sprang ett kanon lopp. Håller verkligen tummarna att de kommer med i landslaget, VM går i Norge i år och det är inte omöjligt att det blir en resa dit.
Fortsatte till stugan utanför Lund som jag lånat av en arbetskompis. På väg dit pratade jag med honom och det visade sig att duschen funkade inte, var ett rör som hade frusit. Ändrade planer, hotell var det som gällde.
På Påskdagen var det äntligen dags för själva syftet med hela resan, Susan Garrett.
Kommer bara att kort sammanfatta min tankar när det gäller kursen.
Jag hade nog inte förstått att det skulle bli så mycket teori, den första dagen fick knappt hundarna vara ute ur burarna.
Zehera fick panik i buren när jag drog ned dragkedjan den första dagen, så hon fick ligga nedanför mina fötter och under Mia L :s stol.
Upptäckte efter första dagen att jag borde ha läst Susans bok innan kursen för att ha lite mer kött på benen gällande hennes sätt att jobba.
Det här har fastnat efter de två dagarna av teori.
VALUE och CHOICE.  Hunden har alltid ett val och Susan säger att man skall ge hunden en valmöjlighet för att den på det viset lär sig. Hon sa att hunden alltid skall vilja jobba och får aldrig peka finger åt föraren och säga "don´t haffa" Om det händer så väljer den fel och får ta sina  konsekvenser. Man skall aldrig locka eller lura hunden att göra något, Susan har tre regler, no verbal, no lure and no fysichal corrections. 
C.R:A.P. Det fattade jag inte först vad det var-continually reinforcing ambigious performance.
Det gäller att belöna rätt saker och verkligen tänka till vad man belönar,
RELATIONSSHIP.Det var en sak som verkligen fick mig att fundera hur jag som förare  skall kunna ha ett högt värde för min hund. Vi fick tips på fler övningar som jobbar upp relationen mellan hunden och föraren.  Träningspasen skall vara korta och intensiva. När hunden är ute ur buren (ligga i bur även på träningen) så är det vårt jobb som gäller med full fokus. Snacket med  klubbkamraterna får man ta när hunden ligger i buren igen.
BURTRÄNING,, kommer mer om det sedan. har börjat träna Yazza.
Finns givetvis mycke mer att berätta om de här två dagarna, kommer nog att beröra saker i bloggen igen.
Tredje dagen var det äntligen dags för lite mer övningar med hunden.
RUN FAST DAY.
Vi fick börja med att springa en rak bana på 20 m. Hunden sattes i starten och föraren skulle springa utan leksak och med leksak. Föraren stod en bit framför hunden.Startsträckan var 5 meter. Syftet med det här var att se om hunden sprang fortare när man hade en leksak i handen eller utan. Hunden skall helst jobba snabbare när inte leksaken syns för då har hunden huvudet mer sänkt och har full fart framåt.
Zeheras tid var utan leksak 2,3 sek med leksak 2,31 sek..
Sedan kom det en rak bana med hopphinder, 5 m mellanrum på den höjd som man tävlar på. Det skall inte vara någon större skillnad på tiden med eller utan hinder. Men det var det för oss, utan leksak 4,22 sek...
Finns lite att jobba på.. Efter raksträckan använder vi de fem hindren och gör en u-sväng. Tiden bör vara den samma som tidigare eftersom det fortfarande är en bana på 20 m. Hunden bör ha samma driv i en sväng som på en raksträcka.  Viktigt var att tiden skulle vara densamma åt båda hållen, vänster och höger. Annars kan det finnas en stelhet i sidan. Zeheras tid  var sämre 4,79 tror jag.
En anna sak som Susan betonar är vikten av att kampen skall var engagerande och rolig och att det är viktigt att ha kul med sin hund.
Fick verktyg som jag kommer att använda i träningen framåt.   Hade lika gärna kunnat vara utan hund för det var väldigt lite träning med hunden.
Bilderna visar vad Yazza gjorde när Zehera och jag var på kurs...
Hade kul och luftade pälsen!!!image151image153image155

Inte utan min matte,,,

I dag åkte jag och Zehera utan Yazza. Hon fick vara hemma med husse..
Zehera skulle träffa sin nya dagmatte och jag jobba några timmar.
Hörde redan när vi var ute på gården att Yazza gnällde och skällde. Hon kände sig verkligen övergiven.
Efter ett tag drog hon ned kopplet från stolen och la sig på det,  i hallen precis innanför dörren. Där låg hon en lång stund. Nyttig träning för en liten pumi...
Önskar alla en skön och avkopplande påsk..
Kommer att berätta om kursen som jag skall deltaga i efter påsk.
image146image147
image148image149

Bra träning..

Fick ett sms från Marie.. Träning på klubben, vill du hänga på?
Ville jag det?  38 graders feber i går, lite halv hängig..
Svarade, tror det!
Upp och körde lite socialisering med det lilla svarta monstret. Det gick väldigt bra så länge vi satt stilla.  Men trägen vinner,,, Vill inte ha en hund som sitter och är hysterisk medan jag tränar den andra hunden.
Husse var snäll och hämtade Yazza, En parantes,, Yazza kan bli väldigt tjurig...
Det visar sig genom att hon demonstrativt går i väg och lägger sig där man inte ser henne. Precis så gjorde hon när hon kom hem med husse, så långt bort som möjligt från honom. Där låg hon tills Zehera och jag kom hem. Lite charmigt tycker jag.
Yvonne hade plockat ut "träningsbanor" som var riktigt mariga..
 Vad jag lärde mig i kväll var att Zehera med min hjälp klara av mer än jag har trott. Fick några bra tips av Yvonne som gav aha känslor. Det är det som är så kul med agility, man kan stå och stampa och traggla och sedan är det proppen ur och saker fungerar bara. Bra träning inför Susan Garrett kursen i helgen.
Det var  två olika banor röd och blå.


Aktiv söndag..

På söndag sken solen från en klar blå himmel.
Ut på en tur vid 06.30-tiden. Skönt att gå i en tyst skog,,  Fåglarna har full konsert men det  låter bara vår..
Njuter även av att slippa sätta på mig vantar och mössa. Understället har jag inte skippat ännu.. Är man en "fryslort" så är man!
Sedan var det dags att ta tag i trädgården,, Yazza kastar sig i dammen och det vattnet var inte varmt, jag försökte nämligen plocka löv från botten men gav upp. Iskallt... Men Yazza verkar inte bry sig. Skall bli intressant att se hur hon kommer att uppleva båtlivet i sommar. Om vi nu hinner vara ute på sjön!  Massor av agility i vägen... 
Fast båten skall visst i sjön tidigt i år!
Zehera och jag åkte upp till klubben för att köra igenom balanshindren, Allt gick bra förutom gungan.. Zehera stannar precis innan den tippar över, där hon  väntar för att sedan gå  glatt ner. Vi missar massor av tid . Någon som har en idé hur jag skall träna bort det beteendet?
Senare på eftermiddagen träffades ett gäng på klubben för att köra en bana.
Första gången gick det riktigt bra, jag missade ett hinder men tog henne över ett annat hinder så Zehera märkte nog ingen skillnad. Det var en svår ingång på slalomet som vi inte hade något problem med. Hon är verkligen duktig på slalom. Banan var en klass 3.
Däremot upptäckte jag att Yazza blev riktig stressad att sitta uppbunden bredvid och se oss ute på banan.

image145


Promenad i skogen,,,

Ringde min uppfödare igår och frågade hur långt Yazza kunde gå ( hade fått kommentaren vad min uppfödare tyckte om våra promenader)? Hon skrattade gott år mig! Hennes svar innebar att vi gick en lång skön skogspromenad.
Hundarna var som galna! Yazza skall ned i varje dike och vattenpöl.   
På hemvägen svängde jag förbi fåren för att se hur det var med alla lammen.  Vissa stod i en flock som ett annat ligist gäng andra höll sig till sin mamma. Baggen kom fram och ville bli kliad, så där stod jag och försökte fota och klia honom samtidigt.
Micke(sonen) kom på kvällen, så då åkte grillen fram för första gången i år..
image141
image142
image143
image144


RSS 2.0