Vallning,,,

Vi var och vallade i går och det kändes som hösten hade kommit...
För tidigt och hoppas att det bara är ett kort besök..

Vallningen gick utmärkt... Zehera gick fint bakom klockan 12, hon har ganska mycket tryck och hon fick hålla ett rejält avstånd till fåren.
image332



 SKK skall någon gång i höst ha en sammandragning av berörda rasklubbar ( i första hand Grupp 1) för att diskutera den här vallningsformen, som vi(Grupp 1) vill ha som officiell tävlingsform i Sverige.

Översatt sammanfattning av regler från USA kommer här:



Sammanfattning av AKC-s Herding

 Regulations. 
Det finns två sorters Herding tester: Herding Instinct Test, som är den mest grundläggande samt Pre-Trial Test, som är en förberedelse till tävlande. Båda testerna avses vara ett sätt att mäta en hunds medfödda förmåga att valla boskap, samt hundens dresserbarhet i samband med djur. Herding Instinct Test äger rum på en bana som är mellan 15 x 15 meter (för ankor) upp till c:a 30 x 30 meter (för får och nöt). Banan kan vara rund, oval eller fyrkantig, men inga tvära hörn får finnas. Banan innehåller två stolpar eller andra markerade rundningsmärken i vardera änden av banans mittlinje.Tre-fem får eller nöt, eller fem ankor förs ut på banan, och placeras nära en av stolparna. Förare med kopplad hund går in tillsammans med domaren, som först försäkrar sig om att hunden är under kontroll. Innan hunden kopplas loss skall den visa ett kontrollerat stopp/stanna kvar och en inkallning.När föraren och hunden kommit till en enligt domaren lämplig position för att starta testet, skall föraren kommendera hunden att stå, sitta eller ligga och sedan koppla loss. Föraren kan sedan förflytta sig dit han finner lämpligt i förhållande till flocken och på domarens signal skicka hunden.Hunden skall förflytta djuren (med drivning eller fösning) från den ena stolpen till den andra, runt stolpen och tillbaka igen, runt den första stolpen och åter till den andra. Testet avslutas med ett stopp och en inkallning, och föraren kopplar hunden och lämnar banan.HIT innehåller alltså fem moment som domaren bedömer:1.     ett kontrollerat stopp i början2.     och 3. två riktningsförändringar vid eller nära rätt stolpe, uppvisande en kontrollerad förflyttning av flocken.4.     Ett andra stopp.5.     följt av en inkallning vid slutet av testet.Tidsgränsen är 10 minuter, och domaren får assistera föraren verbalt. (prov med instruktion).Testet bedöms godkänd eller ej godkänd.Ett Herding Instinct Test- certifikat kan delas ut till hund som godkänts av två olika domare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0