Vallhund!


Undrar vad hon vallar här?

Det är lire kaos här hemma mellan varven.. Crozza är grym när det gäller katterna. Bl.a om vi är på väg in och det kommer en katt som vill in samtidigt ,så slänger hon sig på den och trycker ned katten genom att ta ett grepp över nacken.
I går försökte jag allt för att avstyra hennes överfall. Locka, klicka, skälla (sämst), avleda, timeout. Det bästa godiset var framme. Vill inte sätta henne i buren så hon upplever den negativt, då vi jobbar för fullt med hennes burträning.
Tyvärr sätter hon och Yazza igång varandra. Och inte blir det lättare att försöka avstyra när katterna retas.
Någon som har en bra lösning?

Ni som har fler än två hundar vet hur det kan vara att gå i koppel med sin flock. Det kan dras en hel del. Crozza som vill fram, fram hela tiden, (vilket är bra i och för sig)!drar en hel del. En kväll i veckan när vi hade vait ute på isen och lekt fick jag nog när hundarna var uppkopplade för sista biten hem. Släppte Zeheras och Yazzas koppel, som mycket snällt satte sig ner och väntade på vad som skulle hända. Sedan gick Crozza och jag, zickzack, bakåt, framåt, runt. Jag belönade hela tiden när hon gick med löst koppel, så fort hon spände kopplet ändrade jag riktning. Kändes som hon fattade lite mer vad jag menar med att inte dra. Kräver inget fotgående utan bara ett koppel som inte är sträckt. Fick också tipset att använda mig av pumisarna som inte drar, belönar dom när de går vid min sida. Vilket innebär att Crozza själv har börjat upptäckta mer och mer att där hos matte är det bra att vara.

Inkallningen fungerar kanon. Fast det är lösspringande hästar eller hundar runt henne,så kommer hon när jag ropar. Vet att det kan bli knäck i öronen snart, så vi fortsätter träna inkallning.
Gällande löspringande hundar var jag med om en obehaglig upplevelse i onsdagskväll. Åkte från klubben och när jag precis var vid ridhuset sprang en stor hund upp på vägen, den stod mitt i vägen och tittade åt det hållet den kom ifrån, den väntade på hund två som kom forsande. De drog med världens fart över vägen och upp på åkrarna på andra sidan. Jag kör alltid lugnt på den här platsen för både rådjuren och polisen brukar vara aktiva just här. Tur att jag som kom först och de två andra bilarna som kom efter hann stanna.

Crozza är helt annorlunda att ha runt sig och träna mot pumisarna. Det innebär att jag hela tiden söker andra vägar och metoder för hennes träning. Om det är rastypiskt eller om det är hennes personlighet vet jag inte just nu!!. Kan bara säga att jag ena stunden sliter mitt hår i vanmakt för att i nästa brista ut i ett skratt över hennes hyss. Hon har alltid glimten i ögat vad vi en gör.Slut på en kurs!

Sista gången på förberedande valpagility i Enköping med syskonen har vi haft i dag.
Tränade däck , platta tunneln, sug över hinder, sitt stanna kvar samt gungan. Gungan gick så där, vilket beror på att jag inte har tänkt igenom hur jag vill ha hennes beteende på gungan...
3 mars börjar Yazza träna lydnand. Första tillfället är det " moment läggande under gång"  Skall bli mycket spännande och se hur hon kommer att vara på lydnadsplanen.
Marie har gjort ett riktigt bra upplägg med teori först av aktuellt moment och sedan ute och träna.
8 mars börjar Crozza på valpkurs med inriktning på grunder för agility..
I går kväll var det tjejträff med tema running contacts med Ali Roukas - Canova. Spotant tycker jag nog inte filmen var så inspirerande. Men vi hade en riktigt trevlig kväll! Crozza fick följa med på filmkvällen och umgicks med de andra hundarna.

Crozza undrar om husse kommer någon gång!Snö, kallt och halt!

Upptäckte att Crozza hade en svullnad på insidan av låret efter helgen.Så halt som det är så är det lätt att få en sträckning! Har hållit henne någorlunda lugn ett par dagar och det verkar som svullnanden har gått ner en del. Skall be Crozzas gudmor titta på henne när vi är i Enköping i helgen!
Varje lunch går vi upp till Observatorielunden och tränar. Lek och kamp fast det är andra hundar i närheten.
Vi har några kvällar tränat med Nina Ottossons produkter. Jag har suttit i dörröppningen och haft en hund framför mig och två bakom ryggen.

Började med den här. Crozza jobbade mycket metodiskt och med struktur. Blev inte förvånad har sett det hos henne tidigare. Det slarvas inte! Yazza är "yrhönan" allt skall gå, fort , fort... Zehera har gjort det så många gånger så hon bara fixar det!

I dag bytte jag till den här! Kan sammanfatta att den var för lätt för Crozza.


Lite bilder från helgen som gick på Zehera och Yazza!
Nya erfarenheter!

Crozza och jag var i Enköping i går. Började med förberedande agilitykurs! Vi tränade däck, springa genom hopphinder mot godisskål samt tunnlar och passivitets träning. När det var en kvart kvar på kursen märkte jag att Crozza hade svårt att hålla fokus... Perfekt att träna på att kunna sitta uppbunden och hålla sig lugn. Lånade hennes syrra Thing och kampade lite framför Crozza. Vet inte om det var utmattning eller att hon inte brydde sig? Satt snällt och tyst hela tiden.
Efter en lunchpaus åkte vi till skogen för att vara med om sök. Det var premiär för mig och givetvis för Crozza. Sanna kallade det tant Sök, det som vi gjorde med valparna. Vi hade deltagare som kan en hel del om sök med oss. Marie och Minos, Minos är Crozzas morfar samt Stina som är Trollas (Crozzas syster) matte. Så får vi inte glömma Sanna vår uppfödare. Med all den erfarenheten runt oss på vår premiär gjorde att det kändes tryggt!
Sanna filmade.


Crozza har hittat sin figurant och blir rikt belönad.

Mamma Tijah med en del av sin valpkull, Vegas, Link, Thing, Crozza och Trolla.

Crozza fick bakläxa då hon inte kunde sitta stilla...

Dalarna!

Yazza och jag hämtade upp Therese vid tunnelbanan vid Danderyds Sjukhus för att åka till Dalarna.
En bit norr om Uppsala kom solen och det gnistrade av rimfrost i träden. Underbart vackert!  I Borlänge var det vinterlandskap med snö och minus 5 grader.
Crozza och Zehera fick vara hemma med husse. Yazza fick full fokus hela dagen. Oj vad hon njöt!
I går blev Crozza 5 månader och tänderna rasar ur hennes mun!  Hennes kropp förändras hela tiden och just nu ser hon ut som en förvuxen drever!! Börjar märka att hon uppskattar att träna och vi kommer att börja träna mer stanna stående samt trekantsinkallning. Möte med andra hundar samt gå fint i koppel tränas i stan!! För att det skall fungera att vara ute i stan med alla hundar som rör sig där, måste det bara fungera. Kommer att lägga ett extra kol på burträning samt passivitet när jag tränar de andra hundarna!
Vikten ligger 12,1 kg och antagligen väger hon några kilo mindre än sina syskon! Vilket hon har gjort hela tiden.
I morgon skall hon få en hel dag med syskonen då vi skall till Enköping och träna!
Fårhagen!

I dag tog jag och hundarna lååång lunch!  Jobbade hemma halva dagen och passade på att träffa Åhza samt Simon för att titta på hagarna där fåren kommer att beta i sommar. Yes,, äntligen kommer vi att ha får. Oj vad jag har längtat efter det! Vi kommer att bli 5 st som skall dela på allt ansvar och allt roligt. Känns kanon med Åhza och Simon. Dessutom ha de erfarenhet av att ha får samt dela med andra! Känns tryggt!
Crozza fick vara med på vår promenad då hon behöver träffa snälla hundar. Det var två jack russel, tre BC och Åhzas stooora spanska hund! Det gick kanon ! Crozza hade skoj och for omkring med de andra hundarna!
Bilderna visar hagarna. Lånade dom från Åhzas blogg.

Marken åt vänster.

Andra sidan!


Kullen!

Dis och dimma...

Helgen har inte bjudit på något vidare väder. Men som hundägare så finns det inget dåligt,,,,,

Lördag morgon åkte Crozza och jag till Enköping för att fortsätta på vår kurs! Stackars Tijha hon blir aldrig av med sina valpar. Det gick bra fast det var isregn. Crozzas öron blev stela av det blöta som kom ner. Crozza blir mer och mer uppmärksam på mig. Hon hade några utsvävningar, men kom direkt när jag ropade!
 Fick skynda mig hem då agilitygänget skulle ha fysträning. Vi skulle ha koordinationsövningar som var anpassade för agilityförare. Stefan Borg kom från Västerås för att drilla oss. Vi började med teori som drog ut på tiden och vissa började skruva på sig för att bänkarna var hårda. De ångrade sig säkert efter att vi hade börjat göra de praktiska övningarna. Malin och jag körde uppvärmingen tillsammas och det blev så klart blodigt allvar när vi skulle försöka dra omkull varandra. Kan säga att min arm värker idag!
Söndag bjöd på samma väder som lördagen. Dis och dimma. Crozza och jag åkte upp till klubben där endast Mats och Steffo hade dykt upp av 08 gänget. Vi tränade lite tunnel och sitt stanna kvar.
Bestämde mig att skippa ridhusträningen då underlaget sliter på Yazza och jag vill inte riskera något, Snart är det vår, det är jag övertygad om och då kan vi träna på bättre underlag.
Stack i väg till Gym & Motionoch körde ett tufft Core pass. Jag behöver komma igång med min egen träning efter ett ofrivilligt uppehåll. Det var det där med en sur Volvo som springer bredvid en Porche...


Tandfen,,,,Tror ni Crozza tror på tandfen? Hmmm,,, Jag undrar vad hon skulle göra med sin guldslant? Köpa något att äta kanske?
Tänderna byts nu i full fart och hon gnager gärna på märgben.

Fröken blev utsatt för en irriterad hund i går igen,, Det verkar vara mer regel än undantag att valpar skall uppleva obehagliga situationer. Beror kanske på att vi rör oss bland många hundar och deras ägare. Crozza är väldigt duktig att släppa sina "rädslor", men jag märker att nya hundar gör henne lite otrygg. Jag har lovat mig själv att alltid försöka vara lugn och inte stressa upp mig i de här situationerna. Hon skall kunna lita på mig!!!
Vi tränar vidare och en sak är riktigt lustigt. Vi har jobbat en hel del på att gå fint i koppel i stan. Nu är hon kanon när vi är ute på lunchen och andra tillfällen, Så länge vi är i stan. Hemma bryr hon sig inte ett dugg om vad vi har tränat i stan!!! Det är visst vissa regler i stan och andra på landet?
Fick sms från Tina som har fått klartecken att börja träna Nixxa igen! Härligt,,,

Har också blivit utmanad av Lotta som är en av de mest positiva människor jag känner.
Gå in bland dina foton och ta mapp nr 6 bild nr 6 lägg ut den på bloggen o skriv lite om den. Utmana sen 6 nya o länka till deras sidor. I mapp 6 fanns det bara en bild så jag hade inget val!
Så kom jag med i bloggen också!!
Den här bilden är tagen när min mamma fyllde 70 år...


Jag bryr mig inte om att utmana några nya bloggar. Tycker mig ha sett att ett flertal redan har blivit utmanade

Zehera,,,

Jag har alltid sett Zehera som en osäker hund!  Hon har tidigare hellre dragit från obehagliga situationer än stannat kvar och tagit en fight. Och hennes "feghet" har gjort att andra hundar gärna satt sig på henne. Hon har varit med om en hel del när hundar helt oprovocerat har flugit på henne. En gång på en agilitytävling. Zehera och jag stod invid banan och en hund bara flög fram och attackerade henne ordentligt. Såg ägaren gå med en blomspruta senare för att hunden skulle hålla sig lugn! Den upplevelsen satte djupa spår  hos Zehera.
Märkte en förändring, när Zehera för ungefär en månad sedan försvarde Crozza mot en påträngande schäfer.
I dag hände samma sak när jag och pumisarna var ute i skogen! Helt plötsligt hör jag en man ropa, George kom tillbaka, kom hit! Såg något stort komma forsande emot oss. Zehera och Yazza var lösa och snabbt tänkte jag, skall jag koppla dom? Nej, bestämde jag mig väldigt snabbt. De har större chans att springa ifrån en angripare om det skulle behövas.
Jag insåg att jag skulle inte kunna göra mycket mot den hunden, om den ville oss illa...
Zehera flög emot den när den hade kommit fram till oss. Hon attackerade den mot halsen och markerade med tänderna men bet inte! Jag studerade hennes taktik, hon klapprade med tänderna hela tiden där den andra hunden var som mest blottad och oskyddad!  Hon försvarde Yazza och tilllät inte angriparen att komma i närheten av henne! Jag märkte att inkräktaren inte var aggresiv, som tur var och lät Zehera visa var skåpet skulle stå! Till slut var hundens husse flåsande framme hos oss och tyckte att det vore bra om hans hund kunde få lite stryk. Jag tänkte för mig själv, vore bra om du hade lite koll på din hund.. Men jag sa inget,,,

Min prinsessa gör det hon älskar mest...
Springer!

Yazza spanar av läget!


RSS 2.0